In 2017 meer fietsers overleden dan inzittenden van een auto

10 jul 2021 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In 2017 zijn voor het eerst meer fietsers omgekomen in het verkeer dan inzittenden van een auto. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in 2017 206 fietsers en 201 inzittenden van een personenauto in het verkeer om het leven kwamen.

Onderzoek 2017 verkeersdoden CBS

Uit het onderzoek van het CBS blijkt nog meer. Een aantal opmerkelijke uitkomsten:

  • De toename van het aantal fietsslachtoffers is alleen bij mannen opgetreden. Bij vrouwen is het aantal slachtoffers die op de fiets reden afgenomen!
  • Naast 206 fietsers en 201 inzittenden van een auto kwamen 58 voetgangers, 51 motorrijders, 41 brom- en snorfietsers en 25 bestuurders van een scootmobiel om het leven als gevolg van een verkeersongeval
  • Een kwart van de fietsslachtoffers verongelukte op een e-bike

Steeds meer ongelukken met e-bikes

In september 2017 was in het nieuws dat het aantal verkeersongelukken met e-bikes toeneemt en dan met name onder senioren. Het Algemeen Dagblad berichtte toen dat 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike 60 jaar of ouder is. Dat percentage verbaast mij eerlijk gezegd niet. De e-bike wordt onder senioren steeds populairder. Senioren zijn steeds fitter en willen genieten van de buitenlucht, hun vrijheid en hun onafhankelijkheid. De e-bike is daarbij een uitkomst.

E-bike fietser en verplichting van helm dragen

Helaas blijkt in de praktijk dat niet elke senior over de vaardigheden beschikt om de e-bike te besturen. Wat mij betreft zou het goed zijn dat iedereen die een e-bike aanschaft (dus ook als je nog geen ‘senior’ zou zijn) op zijn minst een instructie volgt zodat men onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Ook het dragen van een helm is zo’n slecht idee nog niet.

Deelname aan het verkeer brengt risico’s met zich mee

In juni 2017 schreef ik een blog over de toegenomen verkeersdrukte en de toegenomen risico’s om betrokken te raken bij een ongeluk. Ook heb ik daarin uitgelegd dat senioren een grote kans lopen om betrokken te raken bij een verkeersongeval. Uit de recente berichten in de media blijkt eens te meer dat senioren in het verkeer extra kwetsbaar zijn. Daar zullen we allemaal rekening mee moeten houden.

Hulp nodig als fietser bij een ongeluk in het verkeer?

Bent u als fietser betrokken geraakt bij een ongeluk in het verkeer? Heeft u hierdoor kosten moeten maken? Neem gerust contact met mij of één van mijn collega’s op. Wij staan u graag te woord!

Neem contact op

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.