Boete voor ontbreken energielabel bij verkoop woning | AK Advocaten

Boete voor ontbreken energielabel bij verkoop woning

25 apr 2019VastgoedrechtDimitri Kochx

Al enige tijd lees je standaard in koopaktes van woningen dat een energielabel moet zijn bijgevoegd. De NVM-koopakte vermeldt bijvoorbeeld:
“Aan deze koopovereenkomst is wel/geen kopie van een energielabel gehecht. Indien het origineel aanwezig is wordt dit bij de eigendomsoverdracht overhandigd door verkoper aan koper.”
De geciteerde tekst lijkt een bepaalde keuzevrijheid in te houden, maar dat is schijn. Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Ontbreekt er op dat moment een definitief energielabel? Dan riskeert de huiseigenaar een boete die kan oplopen tot € 405, –. Hoe zit dat precies? In dit blog zet ik alle informatie over het energielabel voor woningen op een rij.

Het voorlopig energielabel

Begin 2015 hebben alle woningeigenaren van de rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Het voorlopig energielabel is afgegeven op basis van de gegevens van de woning die bij het Kadaster bekend zijn. Denk hierbij aan het bouwjaar van de woning en het type woning. Op basis van de meest voorkomende woningkenmerken van dit type woning, is een voorlopig energielabel afgegeven.

Een definitief energielabel voor een woning aanvragen

Wanneer woningeigenaren hun woning gaan verkopen of verhuren, moeten zij het voorlopige energielabel definitief maken. Dit kan door een definitief energielabel aan te vragen via Energielabelvoorwoningen.nl. De prijs van een definitief energielabel voor woningen ligt gemiddeld rond de 11 euro en kost hooguit een paar tientjes. De kosten bestaan uit administratiekosten en kosten voor een erkend deskundige die de aanvraag beoordeelt. Deze deskundige beoordeelt de aanvraag op basis van de informatie die de woningeigenaar hem verschaft. De deskundige komt dus niet langs om de woning te beoordelen. Het komt regelmatig voor dat het voorlopige energielabel niet overeenkomt met het definitieve energielabel. Bijvoorbeeld omdat er een verbouwing heeft plaatsgevonden waarbij energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Het is daarom belangrijk om tijdens het aanvragen van het definitieve energielabel de juiste woningkenmerken in te vullen. Zo kan het juiste energielabel worden bepaald. Wanneer de aanvraag voor het definitieve energielabel door de deskundige is goedgekeurd, wordt het automatisch geregistreerd en per e-mail aan de woningeigenaar toegestuurd. Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Energielabel verplicht bij verkoop woning

Inmiddels wordt 90% van de woningen verkocht met een energielabel. Woningeigenaren kunnen er bij de verkoop van hun woning voor kiezen om in de koopovereenkomst op te nemen dat de verkoper geen definitief energielabel heeft en de koper dat aanvaardt. Bedenk echter wel dat dit juridische problemen kan opleveren.

Boete ontbreken definitief energielabel woning

Op het ontbreken van een energielabel staan boetes. Sinds 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. De ILT kan handhavend optreden richting woningeigenaren die niet aan deze verplichting voldoen. In de wet is alleen een maximale hoogte voor een bestuurlijke boete opgenomen:
  • € 20.250, – voor rechtspersonen
  • € 405, – voor natuurlijke personen
De sancties kunnen dus fors zijn voor het ontbreken van een energielabel dat voor een paar tientjes te verkrijgen is. Het aanvragen van een energielabel voor een woning is misschien toch niet zo’n verkeerde keuze. Meer lezen over energielabels? Bekijk dan dit blog over energielabels voor kantoren. Fotocredits: Björn Wylezich / Adobe Stock

Over de blogger
Dimitri Kochx

Na in 1995 te zijn afgestudeerd te Maastricht is Dimitri vier jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven. In 1999 is hij in Rotterdam begonnen als advocaat en sedert 2002 werkzaam bij Asselbergs & Klinkhamer Advocaten.

Meer artikelen van Dimitri Kochx
Dimitri Kochx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.