Boete voor ontbreken energielabel bij verkoop woning

31 jul 2022 Vastgoedrecht Dimitri Kochx

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Wist u dat het verplicht is om een energielabel van uw woning of utiliteitsgebouw al te tonen in uw advertentie? Eerder was er al de plicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning of utiliteitsgebouw een energielabel te overleggen. Daar is nu de verplichting om een energielabel te tonen in advertenties bijgekomen.

Hoe zit dat precies? In dit blog zet ik alle informatie over het energielabel voor woningen en utiliteitsgebouwen op een rij.

Ik wil meer weten over vastgoedrecht

Voorlopig energielabel tot 1 januari 2021

Sinds 1 januari 2021 kan een energielabel niet meer digitaal worden aangevraagd. Ook is het sinds deze datum niet meer mogelijk om een voorlopig energielabel om te zetten in een (vereenvoudigd) energielabel.

Reeds verstrekte energielabels blijven overigens 10 jaar geldig, gerekend vanaf registratiedatum. Er bestaat namelijk geen plicht om geldige energielabels te vervangen als de bepalingsmethode verandert.

Verkrijgen energielabel na 1 januari 2021

Alvorens een energielabel wordt verstrekt dient er een fysieke inspectie van de woning of het utiliteitsgebouw plaats te vinden door een gecertificeerde energieadviseur.

Aan de hand van basiskenmerken van een woning of utiliteitsgebouw, stelt de adviseur een energielabel op. De adviseur kijkt daarbij naar kenmerken van de woning of het utiliteitsgebouw zoals isolatie, afmetingen, warmtebronnen en energieverbruik.

De kosten die een adviseur in rekening brengt voor zijn inspectie kunnen verschillen. Op zoek naar een geschikte adviseur? Kijk dan eens op de website van EP adviseurs of woninglabel.

Verplichting energielabel bij verkoop woning

Als verkoper of verhuurder bent u verplicht om bij de verkoop of verhuur het energielabel aan de koper of huurder te verstrekken. Daar is inmiddels de verplichting bijgekomen om het energielabel te tonen in de advertentie waarbij die woning of het utiliteitsgebouw wordt aangeboden. Denk hierbij aan advertenties op bijvoorbeeld Funda, Facebook, lokale bladen etc.

boete ontbreken energielabel verkoop huis

"Alvorens een energielabel wordt verstrekt dient er een fysieke inspectie van de woning of het utiliteitsgebouw plaats te vinden door een gecertificeerde energieadviseur."

Boete ontbreken definitief energielabel woning

Op het ontbreken van een energielabel staan boetes. Met ingang van 1 januari 2022 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna ook: ‘ILT’) ook op de aanwezigheid van een definitief energielabel bij een woning of utiliteitsgebouw waarvoor wordt geadverteerd.

De ILT kan handhavend optreden richting woningeigenaren die niet aan deze verplichting voldoen. In de wet is een bestuurlijke boete opgenomen:

  • € 870,-  voor rechtspersonen;
  • € 435, – voor natuurlijke personen.

De sancties kunnen dus fors zijn voor het ontbreken van een energielabel dat voor een paar tientjes te verkrijgen is.

Meer weten over energielabels?

Hebt u vragen over energielabels? Hoe zit het bijvoorbeeld zakelijk? Lees het blog over energielabels voor kantoren of neem vrijblijvend contact op met onze vastgoedrechtspecialisten.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Dimitri Kochx

Dimitri is sinds 1999 advocaat, vanaf 2002 bij AK Advocaten. Als Managing Partner vormt hij samen met Theo Quaijtaal het Dagelijks Bestuur van ons kantoor.

Meer artikelen van Dimitri Kochx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.