17 aug 2021 Letselschaderecht Ferda van Benthem
Een verzekeringsmaatschappij belooft veel bij het aanprijzen van een schadeverzekering inzittende (SVI) of een schadeverzekering opzittende (SVO). Het product heeft verschillende namen. De bedoeling is, dat een bestuurder van een auto of motor, ook bij het zelf veroorzaken van een ongeluk (zonder opzet), zijn letselschade vergoed krijgt.
Maar wat verstaat men onder schade en wat wordt wel en niet vergoed? Ik vertel je er meer over in dit blog.
Schade voortkomend uit het letsel dat is opgelopen bij het ongeluk wordt vergoed. Maar welk letsel en hoe wordt vastgesteld welke schade vergoed wordt?
Als een ander de aanrijding en het letsel heeft veroorzaakt, moet de schade ruimhartig vergoed worden. Een rechter zal, als het tot een procedure komt, ruim toerekenen. Het letsel is soms niet even duidelijk. Zo zijn de gevolgen van aan achterop aanrijding, whiplash, vaak niet te zien op scans. Soms ontstaan er psychische klachten na een ‘eenvoudige’ aanrijding. Maar ook al is het letsel niet helemaal te begrijpen, als een dokter aangeeft dat het door het ongeluk komt, zal een rechter de schade aan het ongeluk toewijzen. Juist omdat het door toedoen van een ander is ontstaan. Juist omdat een ander aansprakelijk is.
Als schade vergoed wordt op basis van een SVI moet de rechter naar de verzekeringsvoorwaarden kijken. Daarin staat welke schade vergoed wordt. Een grote beperking zit in het gegeven dat de schade vergoed wordt zonder dat een ander aansprakelijk is. Niet de ruime toerekening bij onrechtmatige daad – gebaseerd op de wet en rechterlijke uitspraken – is van toepassing, maar de verzekeringsvoorwaarden bepalen welke schade vergoed moet worden.
Letselschadezaken zijn lastig. Daarom is het redelijk dat een slachtoffer zich laat adviseren en bijstaan door een expert op dit gebied.
Bij een onrechtmatige daad moet de aansprakelijke partij de advocaatkosten van het slachtoffer vergoeden. Bij een SVI is dat niet altijd het geval. Iedere SVI is anders. Soms is vergoeding van de advocaatkosten uitgesloten in de verzekeringsvoorwaarden. Soms moet men verplicht de schade laten regelen door een rechtsbijstandsverzekering waar de SVI naar verwijst. Dat kan anders zijn als men meteen zelf een advocaat inschakelt, dus niet eerst contact opneemt met de rechtsbijstandsverzekering. Hier is in de rechtspraak geen duidelijkheid over.
Let dus op bij het afsluiten van een SVI of SVO of welke andere naam er ook van toepassing is op de verzekeringsovereenkomst waarbij men belooft de schade van een inzittende of opzittende te vergoeden. Iedere polis is anders en het vereist zorgvuldig leeswerk (en zorgvuldige voorlichting van de verzekeringsadviseur) voor het afsluiten van de verzekering. Let ook goed op of je na een ongeluk meteen contact opneemt met de rechtsbijstandverzekering of met een eigen gekozen advocaat. Alles kan verschil maken voor je rechten en voor het uiteindelijke resultaat.
Op 5 oktober 2021 ben ik docent/spreker tijdens De SVI & de letselschaderegeling. Tijdens deze cursus geef ik meer inzicht in de juridische haken en ogen van de SVI & de letselschaderegeling. Meer informatie en een aanmeldformulier vind je via de website van Kerckebosch.
Voor meer informatie omtrent schadeverzekeringen of andere letselschade gerelateerde vragen, kun je altijd contact opnemen met mij of mijn collega’s van de sectie letselschaderecht.
Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.
Meer artikelen van Ferda van Benthem