Eén kantoor, twee zaken: bijstand van nabestaanden en slachtoffers van verkeersongevallen

23 mei 2023 Letselschaderecht Jytte Faber

“Veel meer verkeersdoden dan vorig jaar, Brabant is weer koploper”.

Zo kopte Omroep Brabant op 18 april van dit jaar. Onze provincie is al jarenlang koploper wanneer het gaat om het aantal verkeersdoden per jaar. De afgelopen jaren stonden we alleen in 2021 niet bovenaan. In 2022 vielen er in Brabant maar liefst 140 doden in het verkeer.

Nabestaanden van slachtoffers van dodelijke verkeersongevallen kunnen aanspraak maken op schadevergoeding. Hiervoor bestaan meerdere mogelijkheden.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Strafrechtelijke aansprakelijkheid van de verdachte

In veel gevallen wordt een dodelijk verkeersongeval veroorzaakt door iemand die de verkeersregels niet (voldoende) heeft nageleefd. Artikel 6 van de Wegenverkeerswet bepaalt dat degene die schuldig is aan het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval, strafbaar is. Het Openbaar Ministerie kan deze persoon – de verdachte – strafrechtelijk vervolgen.

Nabestaanden die hun dierbare zijn verloren als gevolg van een strafbaar feit, kunnen (een deel van) hun schade verhalen via het strafproces. De strafzaak is echter niet alleen van belang voor het verhalen van schadevergoeding. Veel vaker zal het gaan om de terechtstelling van de verdachte en de erkenning van het leed van de nabestaanden. Bij een strafzaak komt ontzettend veel op de nabestaanden af. Het is daarom handig een letselschadeadvocaat in te schakelen die jouw belangen als nabestaande in het strafproces behartigt. Ine Dilven schreef al eerder een blog over het belang van een letselschadeadvocaat bij de strafzaak.

Civielrechtelijke aansprakelijkheid van de verzekeraar

In het strafproces wordt meestal slechts een beperkt deel van de schade van nabestaanden toegewezen. Gelukkig kan de (volledige) schade worden verhaald via de civiele weg op de verzekeraar van de verdachte.

Op grond van artikel 2 van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (“WAM”) moet iedere bezitter van een gemotoriseerd voertuig een verzekering afsluiten. Indien de bestuurder van het verzekerde voertuig vervolgens een verkeersongeval veroorzaakt, kan de WAM-verzekeraar aansprakelijk gesteld worden. Nabestaanden van verkeersslachtoffers kunnen dus vaak ook bij de WAM-verzekeraar van de verdachte hun schade verhalen.

slecht-wegdek-ongeluk-schadeclaim-fietser

''Gelukkig kan de (volledige) schade worden verhaald via de civiele weg op de verzekeraar van de verdachte.''

Als er geen schuldige wederpartij is?

Vaak is er ook een schadeverzekering inzittende (SVI) of schadeverzekering opzittende (SVO) afgesloten.  Deze verzekering biedt in het geval er geen schuldige wederpartij bestaat, de bestuurder en eventuele passagiers dekking bij letselschade als gevolg van een verkeersongeval. Deze verzekering kan worden ingeroepen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een eenzijdig ongeval, of wanneer er sprake is van (een gedeelte) eigen schuld aan het ongeval. Ook in het geval dat de schuldige partij een buitenlandse automobilist is kan een SVI of SVO worden ingeroepen. De werkelijke letselschade wordt in dit geval vergoed. Suzanne van Reedt Dortland schreef eerder een blog over de schadevergoeding bij een verkeersongeval.

Bijstand door onze letselschadeadvocaten

Bij dodelijke verkeersongevallen is regelmatig sprake van een strafbaar feit. De hiervoor genoemde strafrechtelijke en civiele wegen lopen dus vaak parallel aan elkaar. Het is verstandig om in beide gevallen een gespecialiseerd letselschadeadvocaat in te schakelen. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw belangen optimaal behartigd worden.

AK Advocaten bezit een unieke combinatie van letselschadespecialisten die jou in zowel de strafrechtelijke als de civielrechtelijke zaak kunnen bijstaan. Door deze combinatie worden de mogelijkheden versterkt om alles goed te regelen voor nabestaanden en slachtoffers van verkeersongevallen. Doordat beide zaken binnen één kantoor lopen, hoef jij ook maar één keer jouw verhaal te doen en houden wij de lijnen kort.

Hulp nodig?

Bent u zelf slachtoffer of nabestaande van een verkeersongeval en wilt u juridische bijstand? Of heeft u vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie Letselschaderecht. Wij helpen graag!

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Jytte Faber

Jytte werkt sinds september 2022 bij AK Advocaten op de sectie letselschade. Vanaf juli 2023 is zij als advocaat aan het werk op deze sectie.

Meer artikelen van Jytte Faber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.