De elektrische step & stapstep in het Nederlandse straatbeeld

25 apr 2023 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Het straatbeeld verandert snel. Zelf rijd ik ook veel buiten op de elektrische bakfiets met mijn drie kinderen in Breda en Etten-Leur. Tijdens mijn ritten duikt de elektrische step steeds vaker op. In België en Duitsland is de elektrische step niet meer weg te denken uit de grote steden. Het is dan ook niet zo gek dat wij inspiratie opdoen over de grens en ook hier met de elektrische step de weg op gaan. De meest voorkomende vragen over de elektrische step of lichte elektrische voertuigen (LEV’s) worden hieronder beantwoord.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

1. Mag je met een elektrische step op de openbare weg?

Met de elektrische step mag je alleen rijden op eigen terrein. Niet op de openbare weg. De enige uitzondering is een elektrische step die een “aangewezen bromfiets” is of een bromfiets. Dit bepaalt de RDW. Maar daar vallen de meeste elektrische steps die worden verkocht niet onder. Rijden met een elektrische step op de openbare weg is nu daarom illegaal.

De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving. Het aantal boetes was in 2022 en 2023 fors, wat verklaard wordt door de forse groei van de verkoop van de e-steps in Nederland.

2. Nieuwe regelgeving op komst met het nationaal LEV-kader

Er is wel regelgeving op komst voor LEV’s in Nederland zodat de elektrische step wel de openbare weg op mag. Door de overheid wordt gewerkt aan het LEV-kader. Hierin worden de technische eisen geformuleerd waaraan LEV’s moeten voldoen als ze de openbare weg op willen. Maar er worden ook eisen gesteld aan de gebruiker van bijvoorbeeld een elektrische step en hoe dit voertuig kan worden ingepast binnen het huidige verkeer.

Zo wordt verwacht dat er een kentekenplicht komt voor de e-step en dat je je verplicht moet verzekeren voor de WAM. Verder moet je minimaal 16 jaar oud zijn om een e-step te besturen. En de e-step mag niet harder gaan dan 25 km/u. Een rijbewijs zal je niet nodig hebben om op een e-step te rijden.

Het doorvoeren van de nieuwe regelingen tijd kost. De verwachting is nu dat in het najaar van 2023 de regels pas worden aangepast waarmee naar verwachting het aantal e-steps zal toenemen dat de openbare weg op mag.

Let op! Totdat de regelgeving is aangepast en jouw e-step door de RDW is goedgekeurd, mag je er dus niet de weg mee op.

3. Mag je met een e-step met trapondersteuning de openbare weg op?

Het is goed om te weten dat er een onderscheid is tussen steps met een gashandel (volledig elektrisch) en steps met trapondersteuning, de Stapstep. Een step met gashandel moet worden gekeurd als bijzondere bromfiets. Een step met trapondersteuning valt onder de fietswetgeving. Deze wordt dan niet gezien als een motorvoertuig, doordat je zelf ook nog een beetje moet steppen. Deze categorie is vergelijkbaar met de elektrische fietsen die ondersteuning geven tot 25 km/u en met een maximaal vermogen van 250 Watt. Hier geldt daarom vergelijkbare regelgeving voor in het verkeer.

''De verwachting is nu dat in het najaar van 2023 de regels pas worden aangepast waarmee naar verwachting het aantal e-steps zal toenemen dat de openbare weg op mag.''

4. Kun je je tegen aansprakelijkheid verzekeren voor een e-step met trapondersteuning?

Als je in Nederland met motorrijtuig aan het verkeer deelneemt, moet je je verzekeren. Dus ook als je met een elektrische step deelneemt aan het verkeer. Je kunt je alleen niet verzekeren als het om een niet toegelaten voertuig gaat. Verzekeringsproducten ontbreken nu nog. Soms wordt de step toch verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren, maar vaak ook niet. Er zijn grote verschillen. Het kan dus zijn dat je niet verzekerd bent. Dit kan grote financiële gevolgen hebben als je een ongeluk veroorzaakt. Als slachtoffer kun je voor het verhalen van je letselschade terugvallen op het Waarborgfonds als een veroorzaker niet reageert.

5. Ongeluk & letselschade

In Nederland worden ongemotoriseerden beschermd door de wet bij een ongeluk met een gemotoriseerde. Als ongemotoriseerde wordt jouw letselschade vergoed, tenzij er sprake is van overmacht.

Als je met je elektrische step of een stapstep de openbare weg opgaat en je raakt betrokken bij een ongeluk nu, dan zal je als gemotoriseerde worden gezien. En dat betekent dat de aansprakelijkheid wordt beoordeeld alsof dat je een auto/brommer bent, terwijl je eigenlijk een net zo kwetsbare verkeersdeelnemer bent als de fiets met trapondersteuning tot 25 km/u. Hier gaat de regelgeving met de technologische ontwikkeling wringen. Aanpassing van de wetgeving is dan ook nodig! Gelukkig ligt er nu een voorstel voor aanpassing van de Wegenverkeerswet 1994 bij de Eerste Kamer.

AK Letsel voor het verhalen van je schade

Heb je een ongeluk gehad of veroorzaakt met de elektrische step, neem contact op met de letselschadeadvocaten van AK voor advies. Een ongeluk heeft vaak een grote impact. Wij helpen je met de aansprakelijkheid en verhalen van jouw letselschade.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.