Scheids, rood! En wie vergoedt mijn schade?

20 jul 2023 Letselschaderecht Jolanda Broeders

De populaire nationale voetbalcompetities, zoals de Nederlandse Eredivisie of de Engelse Premier League, zijn helaas tot een einde gekomen. Toch is er deze zomer nog genoeg voetbal te zien. De kwalificaties voor de UEFA Champions League zijn alweer begonnen. Ook is het FIFA Wereldkampioenschap Vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland van start gegaan.

Tijdens voetbalwedstrijden worden er genoeg overtredingen gemaakt. Afgelopen seizoen zijn gemiddeld twintig overtredingen per wedstrijd gemaakt in de Eredivisie. De scheidsrechters die deze duels hebben geleid, hebben in totaal 880 gele kaarten en 41 rode kaarten gegeven.

Een voetballer kan letsel oplopen als gevolg van een overtreding waarbij contact plaatsvindt, zoals een sliding of tackle. Is de voetballer die zo’n overtreding begaat ook aansprakelijk ten opzichte van zijn tegenstander?

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Verhoogde drempel voor aansprakelijkheid

Schade komt pas voor vergoeding in aanmerking als de aansprakelijkheid vaststaat. Om tot aansprakelijkheid te komen, moet er sprake zijn van een onrechtmatige daad. Bij een voetbalwedstrijd geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. Een voetbalwedstrijd is van nature risicovol. Het is namelijk een contactsport. De kans op lichamelijk letsel is aanzienlijk. Deelnemers aan een voetbalwedstrijd accepteren deze risico’s tot op zekere hoogte. Wat in de dagelijkse omgang als onrechtmatig wordt beschouwd, hoeft daarom niet per se ook zo te zijn tijdens een voetbalduel.

''Bij een contactsport, zoals voetbal geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid''

Beoordeling van onrechtmatig handelen

De maatstaf voor het beoordelen van onrechtmatig handelen tijdens een voetbalwedstrijd is vrij breed en algemeen. Het draait uiteindelijk om wat voetballers redelijkerwijs van elkaar kunnen verwachten (en wat niet). Elke situatie moet worden beoordeeld op basis van alle relevante omstandigheden van het geval.

Hoewel de maatstaf vrij breed en algemeen is, kunnen uit de jurisprudentie (uitspraken van rechters) ook relevante omstandigheden worden afgeleid, zoals:

  • Werd een spelregel overtreden?
  • Was het een duel om de bal?
  • Liep een speler letsel op?
  • Bestond de kans op ernstig letsel?
  • Met welke kracht en snelheid werd de actie gemaakt?
  • Welke alternatieve acties waren mogelijk?

Het is belangrijk op te merken dat deze omstandigheden op zichzelf niet doorslaggevend zijn. Bijvoorbeeld: enkel het overtreden van een spelregel en/of het oplopen van letsel is niet voldoende om aansprakelijkheid vast te stellen. Het is de combinatie van alle relevante omstandigheden van het geval bij de beoordeling van onrechtmatig handelen.

Scheids, rood én een aansprakelijkstelling!

Als je letsel hebt opgelopen door een gemene overtreding, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Als scheidsrechter bij de KNVB en advocaat bij de sectie Letselschaderecht geef ik jouw tegenstander gerust een rode kaart én een aansprakelijkstelling.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.