Verkeersslachtoffer door een onbekende dader: schadevergoeding is mogelijk

28 sep 2023 Letselschaderecht Naomi Vermue

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Iedere dag rijden gemiddeld vier weggebruikers door na een ernstig verkeersongeval met letsel of overlijden tot gevolg. Cijfers van Independer en het Waarborgfonds Motorverkeer tonen dat doorrijden na een ongeval vaker voorkomt. Wat zijn de mogelijkheden voor slachtoffers en nabestaanden? In dit blog krijg je het antwoord.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Doorrijden na een ongeval is strafbaar

Een weggebruiker mag niet wegrijden na het veroorzaken van blikschade en/of letselschade. Het is verboden. Doet een weggebruiker het toch, dan is de weggebruiker strafbaar. Dit staat in artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994.

Toch neemt het aantal doorrijders toe. In 2022 ging het om 78.635 gevallen. Dat betekende een toename van 5.600 gevallen ten opzichte van 2021, aldus Independer.

Een kleine troost: een doorrijder wordt met regelmaat gevonden

Dat een weggebruiker doorrijdt, betekent niet dat de weggebruiker onbekend blijft. Met behulp van camerabeelden en getuigen worden doorrijders regelmatig gevonden door de politie. Daarbij speelt het kenteken van het voertuig een belangrijke rol. Ook meldt de weggebruiker zich soms zelf bij de politie.

Wat als de doorrijder niet wordt gevonden?

Helaas lukt het niet altijd om de doorgereden bestuurder te vinden. Als slachtoffer of nabestaande heb je soms toch mogelijkheden voor het verhalen van schade. Het Waarborgfonds Motorverkeer is een vangnet voor iedereen die door een motorvoertuig schade lijdt en de schade niet kan claimen bij een verzekeraar. Er gelden wel een aantal voorwaarden.

''Het Waarborgfonds Motorverkeer is een vangnet voor iedereen die door een motorvoertuig schade lijdt en de schade niet kan claimen bij een verzekeraar.''

Het Waarborgfonds Motorverkeer

Je kunt een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer als het gaat om een ongeluk met:

  • een onbekend motorvoertuig;
  • een onverzekerd motorvoertuig;
  • een gestolen motorvoertuig.

Het Waarborgfonds vereist wel dat je de dader probeert te vinden. Daarom moet je tijdig aangifte doen bij de politie. Dat moet:

  • direct als het voertuig gezien is en er kenmerken van het voertuig bekend zijn;
  • binnen 14 dagen als er geen kenmerken van het voertuig bekend zijn.

Daarnaast is het erg belangrijk om de gegevens van getuigen te noteren. Verder kun je denken aan het maken van foto’s (voor zover mogelijk), camerabeelden opvragen in de omgeving, een oproep op social media plaatsen enzovoorts. Heb je lichamelijke en/of geestelijke klachten? Neem dan ook gelijk contact op met een dokter.

Eigen verzekering

Controleer ook altijd je eigen verzekeringen. Wellicht heb je een verzekering waar je kunt aankloppen, zoals een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) of een Schadeverzekering Opzittenden (SVO).

Termijnen

Het indienen van een claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer moet binnen drie jaar na het ongeval gedaan zijn. Mijn advies is om niet zo lang te wachten.

Bij een eigen verzekering moet je een schade ook op tijd melden. In de polisvoorwaarden staat de termijn genoemd. Vaak gaat het om enkele maanden. Wees er dus op tijd bij. Een te late melding kan gevolgen hebben voor de hoogte van de vergoeding. Een ander risico is dat de verzekeraar de schade niet meer in behandeling neemt.

Vragen?

Twijfel je over de mogelijkheden om schade te verhalen? Neem gerust contact met mij of mijn collega’s van de sectie letselschaderecht. Wij helpen graag!

Ik heb een vraag

Over de blogger
Naomi Vermue

Naomi werkt vanaf maart 2019 bij de sectie Letselschade van AK Advocaten, sinds februari 2020 als advocaat. Voordat zij bij ons kantoor kwam werkte Naomi een aantal jaar bij een rechtsbijstandverzekeraar.

Meer artikelen van Naomi Vermue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.